KONUT ALIRKEN FAYDALI BİLGİLER


Türkiye'de konut alım ve satımları tapu müdürlüklerinde alıcı ve satıcıların bir araya gelmesi veya usulüne uygun şekilde verecekleri vekaletnameleri vasıtası ile kendilerini bu konuda temsil edecek vekilleri tarafından gerçekleştirilmektedir.

Maketten konut satışı olarak ifade edilen ve özellikle 2005 yılından itibaren Türkiye'de hız kazanan markalı yeni konut projelerinde ise konutlar henüz inşaatı devam ederken tüketicilere satış vaadi sözleşmesi olarak ifade edilen bir sözleşme ile satılmaktadır.

Genel olarak yeni başlayan projelerde konutun inşaatı iki yıl sürmekte ve inşaatın tamamlanması sonrasında, firmalar tarafından tüketiciler konutu teslim almaya davet edilmekte, konutun teslimi sonrasında da tapu müdürlüklerinde tüketiciler adına kat irtifak tapuları çıkartılmaktadır.

Projenin tüketicilere teslimi sonrasında da firmalar belediyeler ile işin diğer hukuki kısımlarını tamamlayarak yapı kullanım izin belgesini çıkartmaktalar ve de nihayetinde tüketicilerin elindeki kat irtifak tapusu firmalar tarafından kat mülkiyet tapusuna çevrilerek süreç tamamlanmaktadır.

GAYRİMENKUL SÖZLÜĞÜ

Arsa: Belediye sınırları içinde, belediye tarafından parsellenerek üzerine inşaat yapmak için ayrılan arazi parçası.

Bağımsız Bölüm: Kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş yerlerde ana gayrimenkulün ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olan ve her biri kat mülkiyeti kütüğünde ayrı bir sayfaya tescil edilen konut, dükkân, mağaza gibi bağımsız mülkiyete konu bölümlerine bağımsız bölüm denir.

Devre Mülk: Mesken olan bir yapı veya bağımsız bölümün ortak maliklerinden her biri lehine bu yapı veya bağımsız bölümden yılın belli tarihlerinde müşterek mülkiyet payına esasına göre yararlanmak üzere kurulan bir irtifak hakkıdır.

Daire: Apartman içindeki bağımsız bölümlere yani konutlara verilen isim.

Damga Vergisi: Tapu işlemlerinden tahsil edilen bir tür vergidir.

DASK (Doğal Afet Sigortalar Kurumu): Zorunlu deprem sigortası yapmak üzere kurulmuş kamu tüzel kişiliğine sahip, kar amacı gütmeyen ve işlerini, tamamen sigorta tekniğine uygun olarak hareket eden bir devlet kurumudur.

Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi: Konut tüketicisine, konutu satmayı vaat edeni, konutu kendi adına tapuda tescil, devir etmeye zorlama hakkı veren, taşınmaz mülkiyetini doğrudan doğruya sağlamayan bir ön sözleşme

Harç: Verilen tapu hizmeti karşılığında tapu işlemlerinden alınan paradır.

İmar Durumu: Arsa ve yapı yönünden bir imar parselinin boyutlarını, sınırlarını, imar planında alacağı şekli, yapının teknik koşullarını belirten belgedir.

İntifa Hakkı: Ona sahip olan kişinin (en çok) hayatı ile sınırlı olarak, başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanmak ve kullanmak hakkıdır.

İpotek: İpotek doğmuş veya ileride doğması muhtemel bir borç için bir taşınmaz malın teminat olarak gösterilmesidir.

İskan Raporu: Ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren; ruhsat bilgilerini inşaatın bitim tarihini, tapu kaydını, adresini, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, arsa paylarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteren ve Belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimince düzenlenen bir belgedir.

Kadastro: Bir ülkedeki her çeşit arazi ve mülklerin yerinin, alanının, sınırlarının ve değerlerinin devlet eliyle belirlenip plana bağlanması işidir.

Kâgir: Taş veya tuğladan imal edilmiş yapı; kargir.

Kampanyalı Satış: Gazete, radyo, televizyon ilanı ve benzeri yollarla tüketiciye duyurularak düzenlenen kampanyalara iştirakçi kabul edilmesi ve malın veya hizmetin daha sonra teslim veya ifa edilmesi suretiyle yapılan satış türüdür.

Kat İrtifakı: Bir arsa üzerinde yapılmakta veya ileride yapılacak olan bir veya birden çok yapının kat, daire, iş bürosu, dükkân, mağaza, salon ve depo gibi ayrı ayrı ve başlı başına kullanmaya elverişli bölümleri üzerinde, yapı tamamlandıktan sonra geçilecek kat mülkiyetine esas olmak üzere, o arsanın maliki veya paydaşları tarafından arsa payına bağlı olarak kurulan irtifak hakkına denir.

Kat Mülkiyeti: Bağımsız bölümler üzerinde kanuna uygun kurulan mülkiyet hakkıdır.

Malik: Herhangi bir malın veya şeyin tasarrufunu elinde bulunduran, ona sahip olan kişidir.

Mesken: Ev, konut, oturulacak yerdir.

Mücbir Sebep: Bir sorumluluğun yerine getirilmesini kısmen veya tamamen, geçici veya daimi surette engelleyen, bu niteliği dolayısıyla sorumluluğu kaldıran veya yerine getirilmesini ve vadesini geciktiren veya sorumluluğun niteliğini değiştiren kişinin önceden beklemediği ve tahmin edemeyeceği, beklese ve tahmin etse bile engelleyemeyeceği dıştan gelen olağanüstü nitelikte bir olay, olgu veya durumdur.

Pafta:  Kadastrosu yapılan yerlerin ada ve parsellerinin, belli ölçülerle çizilmiş haritaları.

Parsel: İmar düzeni bakımından belli ölçüler gözönüne alınarak sınırlandırılmış arazi parçalarından her biri.

Resmi Senet: Tapu Sicil Müdürlükleri’nde resmi bir memur tarafından hazırlanarak huzurunda imzalanan ve resmi memurca mühür ve imza ile onaylanan bir sözleşmedir.

Satış Vaadi: Bir kimsenin, taşınmaz malını bir başkasına satmayı (ileride yapılacak satım akdini) taahhüt ettiği sözleşme.

Şerh: Taşınmazlar üzerinde başkalarının olan hakları belirtmek amacıyla, bu durumun tapu kütüğüne işlenmesidir.

Şufa Hakkı: Önalım hakkı; mükellefin, hakkın konusu olan şeyi bir üçüncü kişiye satması durumunda, hak sahibine tek taraflı bir irade beyanı ile satılan şeyin mülkiyetinin kararlaştırılan bedel karşılığında öncelikle kendisine devrini isteme yetkisini veren haktır, yenilik doğuran haklardandır.

Takyidat: Gayrimenkul üzerinde 3.kişiler lehine konulmuş, mülkiyet hakkını çeşitli şekillerde sınırlayan haklardır.

Tapu: Arazinin belirli bir parçasının veya üzerine inşa edilmiş bağımsız bölümün malikini gösteren, tapu sicil müdürlüğünce verilmiş, aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli resmi bir belgedir.

Tapu Sicili: Taşınmaz mal ile üzerindeki hakların durumlarını göstermek üzere Devletin sorumluluğu altında tescil ve açıklık ilkelerine göre tutulan sicildir.

Yapı Ruhsatı: Mücavir alanlar içerisinde ruhsata tâbi olan herhangi bir yapının inşaatına başlanabilmesi için belediyelerce, mücavir alan sınırları dışında Valiliklerce (Bayındırlık ve İskân Müdürlükleri) verilen izindir.

Yapı Kullanma İzni Belgesi: İnşaatı tamamlanan yapıların, bina ile ilgili tüm teknik işlemler tamamlandıktan sonra, yapının ruhsat ve eklerine uygun olduğunu, kullanılmasında fen ve sağlık bakımından herhangi bir sakınca olmadığını, içeriğinde; ruhsat bilgilerini, inşaat bitim tarihini, sınıflarını gösteren ve Belediye İmar Müdürlüğü - Yapı Kullanma İzni Amirliğince düzenlenen bir belgedir.

Zorunlu Deprem Sigortası: Mesken, ev, bağımsız bölüm nitelikli yerlerin, depreme karşı, yetkili sigorta şirketleri tarafından sigortalanmasıdır.